Jeg er her i Norges Blindeforbund. Vi har hatt et møte med fergeselskapet Color Line i forbindelse med det nye EU- direktivet. Det nye direktivet krever at det skal tilrettelegges bedre for funksjonshemmede.

Color Line ønsker å gjøre dette på en ordentlig måte, og har innkalt et møte med ulike brukerorganisasjoner.  De som er med på møtet er meg fra Norges Døveforbund, Blindeforbundet og Norges Handikapforbund. Sammen har vi diskutert forskjellige ting. Det er ikke bare døve, men rullestolbrukere, blinde og flere med andre typer funksjonsnedsettelser som reiser med båt.  Et eksempel er, hvordan man kan informere om forsinkelser. For oss døve er den beste måten å informere via SMS. Color Line sier at dette blir en løsning som de skal jobbe videre med.

Vi krever at all informasjon skal tekstes. Det gjelder også informasjon gitt av kapteinen over høyttalerneombord. Det som er viktigst er uansett informasjon ved nødstilfeller. Dersom det skulle bli brann om bord, båten grunnstøter eller om andre hendelser skulle inntreffe, er det viktig at informasjonen blir gitt på en best mulig måte for alle.

Color Line forstod godt problematikken rundt varsling på nattestid for oss som ikke hører.  Vi ønsker å bli varslet med et vibrerende varslingssystem. Det ble diskutert hvordan døve skal få dette systemet. Color Line ønsker å ha et avkrysningsfelt i deres bestillingsskjema, der man kan legge inn informasjon om at man har ekstra behov, og en av disse er at man er døv og får da vibrerende varslingssystem. Det gjenstår å se om de får til et slik bestillingssystem og at vi døve faktisk bruker det.