Barne-,likestillings-og inkluderingsminister Solveig Horne mottar rapporten. Statens rapportering om FNs konvensjonen om rettigheter for personer med nedsatt funksjonsevne,CRPD ble levert i sommer. Nå er det funksjonshemmedes organisasjoner som legger frem sin alternativ rapport.

Sissel Gjøen på vegne av NDF har deltatt i arbeidsgruppen som har jobbet med rapporten frem til nå og over 100 personer står bak rapporten, og det har vært innspillsmøter og mange diskusjoner. Hva skal med? Noe må tas bort osv. Det er begrensninger for hvor mye som kan tas med i rapporten. Nå er den endelig klar og overleveres i dag. Hva er viktig for døve og hørselshemmede i rapporten? Det er spesielt artikkel 9: tilgjengelighet som først og fremst handler om vå rett til informasjon og kommunikasjon. Bedre tolketjeneste, tolketjeneste på offentlige møter og arrangementer. Teksting på TV og film og flere tegnspråklige TV-programmer. (Nødmeldetjeneste).

Men også viktig med eldre døves rett til omsorg og tjenester på tegnspråk i tegnspråkmiljø. Det gjelder gir barn og unges oppvekst og utdanning: rett til opplæring i og på tegnspråk. Og kommunene må legge til rette for tegnspråklige læringsarenaer og møteplasser.

Rapporten har 4 hovedpunkter :

1. Paradigmeskifte, synet på funksjonshemmede har endret seg og det må den norske stat ta på alvor

2. Vi trenger en helhetlig politikk for funksjonshemmede   I dag er det altfor fragmentert og vi mister oversikten.

3. På papiret HAR vi rett men betyr det at vi i praksis også FÅR rett? Er dette i samsvar?

4. Vi mangler forskning, dokumentasjon og statistikker. Dette er viktig ift å dokumentere funksjonshemmedes levekår.

Nå er rapporten levert og den skal sendes FN-komiteen for rettighetene til personer m nedsatt funksjonsevne i Genève. Når den blir behandlet vet vi ikke, det kan ta flere år, men dette er ETT skritt videre.