Innlegget er hentet fra Foreldre- og oppvekstutvalget til Norges Døveforbund Facebookside – klikk her for å se innlegget i sin helhet. 

Tema: Søskenopplæring i tegnspråk. (Del gjerne dette innlegget, slik at vi når flest mulig).

———————————————————————————-
Manglende søskenoplæring i tegnspråk fører til ekskluderende praksis i familier med hørselshemmede barn.Det er ikke ofte jeg ytrer meg offentlig, men denne gangen bare må jeg gjøre det.Jeg er mamma til Pernille på 2,5 år som er alvorlig hørselshemmet. Hun har fått ci (cochleaimplantat) på høyre side og høreapparat på venstre side. Pernille har to søsken, Tommy og Johanne, som er hørende. Vi bor i Vassjord kommune i Troms fylke.Pernille har også down syndrom. Allerede første året til Pernille, kom spesialpedagog hjem til oss for å lære Pernille og oss i familien «tegn til tale». Etterhvert kom Statped inn i bildet og vi ble tilbydt et tegnspråkkurs som heter «God Start». Vi har vært på interessante og lærerike kurs, med andre foreldre og flotte folk fra Statped.Men…..Pernille har altså to søsken. Tommy og Johanne. Tommy er voksen og har flyttet hjemmefra, men Johanne er 9 år og bor selvsagt hjemme. Når det kommer til Pernilles tegnspråkopplæring får Pernille og vi som foreldre opplæring i vårt nye språk. Men søsken får ikke opplæring. Det finnes inget lovverk eller regler som sier at søsken har krav på tegnspråkopplæring. Det vil si at storesøster ikke får mulighet til å kommunisere med sin lillesøster.Når også disse kursene går i Tromsø, 17 mil hjemmefra, og vi ikke har barnevakt, så må far være hjemme med storesøster. Da er altså 50 % av hjemmeboende familie ekskludert fra å kommunisere med Pernille. Familien blir splittet, både fysisk, sosialt og kommunikativt.Dette er en horribel situasjon som det må gjøres noe med! Slik at hele familier får rett til den samme opplæringen. Slik at alle i familien får kommunisere med hverandre.Dersom storesøster får tegnspråkopplæring vil jo hun også bli en stor ressurs både for Pernille og ikke minst for kommunen vår. Hvor tegnspråkkompetanse ikke er noe vi kan velge og vrake i.

Mona Rognmo Jakobsen.

———————————————————————————-

Er DU også forelder som ønsker, men ikke har, tegnspråkopplæring til søsken av hørselshemmede barn? Vi ønsker å komme i kontakt med deg/dere rundt om i Norge som er i samme situasjon. Slik kan vi sammen jobbe for å bedre søsken- og familierelasjoner til hørselshemmede barn som har tegnspråk som et av sine språk. Ta kontakt med oppvekstkonsulent Aina Therese Fossum, aina@doveforbundet.no, og/eller legg igjen en kommentar i kommentarfeltet.

12191356_720098564791766_3055511412370686434_o Tema: Søskenopplæring i tegnspråk.